Dnevni Centar Mostar

Uslugu nudi:

Udruga „Humanitarna organizacija Altruist“

Opis usluge:

Sveobuhvatan odgovor na radnu eksploataciju djece /Dnevni Centar Mostar (direkna podrška djeci i zaštita djece izložene iskorištavanju i radu na ulici). Dnevni centar radi u dva oblika:

  • Rad unutar prostorija centra podrazumijeva sveobuhvatan tretman (usluge): Fizičke skrbi (kupanje, hranjenje, odjeća i obuća) Psihosocijalnog tretmana (savjetovanje djece i porodica, edukativni rad, razvijanje kreativnih sposobnosti i talenata, psihoterapijski rad) Ostvarivanja prava (povezivanje sa Službama socijalne zaštite i drugim institucijama, posredovanje sa institucijama sistema) Bavljenje slobodnim aktivnostima sa djecom individualno ili kroz radionice
  • Rad na terenu podrazumijeva: Posjeta naseljima/porodicama u lokalnim zajednicama gdje žive djeca pod rizikom. Odlazak na raskrsnice i “ulična žarišta” gdje rade djeca. Koordinacija sa školama, centrima za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama, policijom. Rad asistenta na terenu i medijatora u lokalnim zajednicama. Informiranje šire javnosti o potrebama i načinom života djece pod rizikom putem medija

Ciljna grupa

  • Djeca do osamnaest godina
  • Djeca koja obavljaju rad na ulici - prosjačenje, “perači” auta na raskrsnicama
  • Socijalno ugrožene porodice – roditelji
  • Djeca sklona prosjačenju, skitnji, problemima sa disciplinom, u sukobu sa zakonom
  • Djeca pod rizikom od zlostavljanja, trgovine ljudima, prostitucije, prosjačenja, te svih negativnih efekata ulice

Partnerstvo

  • Centar za socijalni rad Mostar- Sporazum

socijalneusluge logo small

Cilj stranice www.socijalneusluge.ba je da vremenom mapira sve organizacije u Bosni i Hercegovini koje nude socijalne usluge za djecu te da mapira te usluge koje te organizacije nude.

Program podržao:

asb logo rgb

Stranica je izrađena uz podršku Udruženja samarićanskih radnika (Arbeiter-Samariter-Bund) kroz pilot projekat „Više znanja, više mogućnosti“.

O socijalnim uslugama

Socijalne usluge su aktivnosti, odnosno stručni postupci institucija, organizacija i službi formiranih radi promocije i ostvarivanja dobrobiti građana. Usluge mogu biti raznolike i uključuju pomaganje ljudima da postanu nezavisni do stepena do kog je to moguće. 

Kontakt

 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  +38751923270
  +38751923270
  www.socijalneusluge.ba