O zakonima i socijalnim uslugama

Uspostavljanjem ove stranice, namjera nam je bila da u prvi plan stavimo usluge socijalne zaštite koje se pružaju u 5 gradova u Bosni i Hercegovini, a na osnovu postojećih zakona koji regulišu oblast socijalne zaštite, odnosno Zakona o socijalnoj zaštiti RS i Zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i obitelji sa djecom FBiH. Rezultati koje smo dobili mapiranjem stanja u Banjaluci, Tuzli, Mostaru, Prijedoru i Trebinju su predstavljeni kroz pilot projekat pod nazivom „Više znanja više mogućnosti“ podržanog od strane Udruženja samarićanskih radnika (Arbeiter-Samariter-Bund, e.V. Germany). Nasuprot donesenih zakona, stanje na terenu pruža dosta širu sliku usluga koje se pružaju u navedenim lokalnim zajednicama te usljed manjkavosti njihovog nepredstavljanja kroz postojeće zakone, ovom prilikom nisu postavljeni na stranici.
Socijalne usluge su aktivnosti, odnosno stručni postupci institucija, organizacija i službi formiranih radi promocije i ostvarivanja dobrobiti građana. Usluge mogu biti raznolike i uključuju pomaganje ljudima da postanu nezavisni do stepena do kog je to moguće. Socijalne usluge se pojavljuju kao mjera za ostvarenje pristupa socijalnoj zaštiti i omogućavanju socijalne uključenosti. Usluge u socijalnoj zaštiti sastoje se od aktivnosti i dobara koje se pružaju korisnicima kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života, omogućilo zadovoljavanje potreba, otklonili ili ublažili rizici, nedostaci ili neprihvatljivo društveno ponašanje, te maksimizirao razvoj potencijala za život u zajednici.
Važno je istaći da projektne aktivnosti nisu usluge. Usluge se mogu razviti iz projekata, ukoliko ispunjavaju zahtjevane uslove (standarde) i održivost.

Specifičnost socijalnih usluga je da one ne mogu biti isključivo oslonjene na volonterskom radu jer su potrebe korisnika usluga vezane za zadovoljavanje osnovnih životnih funkcija. Volonterizam u ovim uslugama pomaže da se dobije na kvalitetu usluge i većoj socijalnoj uključenosti, ali nikako ne može biti glavni nosilac usluge.

U nastavku se mogu naći članovi zakona koji regulišu pružanje socijalnih usluga, načine za pružanje socijalnih usluga te ko ih može pružati. Također, tu su i kompleni zakoni na kojima se bazira rad Udruženja koja su izvršila mapiranje u svojim lokalnim zajednicama.

socijalneusluge logo small

Cilj stranice www.socijalneusluge.ba je da vremenom mapira sve organizacije u Bosni i Hercegovini koje nude socijalne usluge za djecu te da mapira te usluge koje te organizacije nude.

Program podržao:

asb logo rgb

Stranica je izrađena uz podršku Udruženja samarićanskih radnika (Arbeiter-Samariter-Bund) kroz pilot projekat „Više znanja, više mogućnosti“.

O socijalnim uslugama

Socijalne usluge su aktivnosti, odnosno stručni postupci institucija, organizacija i službi formiranih radi promocije i ostvarivanja dobrobiti građana. Usluge mogu biti raznolike i uključuju pomaganje ljudima da postanu nezavisni do stepena do kog je to moguće. 

Kontakt

 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  +38751923270
  +38751923270
  www.socijalneusluge.ba